Veel scholen in Nederland zien het nut nog niet in van het invoeren van PEER-mediation. Helaas gaan zij er nog altijd van uit dat het niet zo’n vaart loopt voor wat betreft de onveiligheid en het pesten in hun organisatie.
De praktijk wijst echter anders uit, want het zich niet veilig voelen en pestenkomt veel voor. Niet alleen onder de leerlingen, ook onder het personeel, komt dit veelvuldig voor.
Dat het nog niet fout is gegaan, is geen verdienste van de school. Dat het er een keer van gaat komen is slechts een kwestie van tijd. En dat bewijst onderstaand artikel.
*
AD-online kopte op 12 februari:
[Begin citaat]
Meisje springt uit raam tijdens wiskunde: “Ze werd gepest”
Tijdens een wiskundeles op een Brusselse school vroeg een leerlinge van 14 gisteren of het raam even open kon. Het volgende moment sprong ze naar buiten. ,,Ze werd gepest en zat slecht in haar vel”, zegt een medeleerling.
Het is rond 11 uur, een tweede klas heeft wiskunde op de vierde verdieping van het Don Bosco-college in Sint-Lambrechts-Woluwe, een Brusselse gemeente. Vlak voor het eind van het lesuur vraagt het meisje aan de leerkracht of ze het raam even mag opendoen. ,,Het is hier zo warm’’, zegt ze. De leraar vindt het goed. Ze opent het venster en springt voor de ogen van haar klasgenoten en docent uit het raam. Ze eindigt 10 meter lager op een golfplaten afdak.
Het meisje is met zware verwondingen, onder meer aan de benen, overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer verkeerde even in levensgevaar, maar dat is inmiddels geweken volgens de politie. Meer informatie over haar medische toestand kan niet worden gegeven. ,,Ze leeft nog, dat is het belangrijkste’’, zegt directeur Benoit Goffin. ,,Ze ligt nu in het ziekenhuis en haar ouders zijn bij haar.’’ De politie en de school onderzoeken wat het meisje tot haar wanhoopsdaad dreef.
Huilen op school
Volgens medeleerlingen had ze last van pesters. Dat meisje zat niet goed in haar vel, vertelt een meisje dat ook in de tweede klas zit. ,,Ze zit in een andere klas, ik ken haar niet persoonlijk. Maar ik weet dat anderen haar plaagden omdat ze te mager was. Ze huilde af en toe op school.’’
Of dat verhaal klopt, kon de schooldirecteur gisteren nog niet zeggen. ,,Vandaag was ik druk in de weer met de coördinatie op school. De gebeurtenis komt bij veel leerlingen hard aan. We hebben ervoor gezorgd dat ze indien nodig met een psycholoog konden praten’’, zegt Goffin. ,,Wat er precies gespeeld heeft, kan ik dus nog niet zeggen. Van de leerkracht hoorde ik intussen wel dat er in de les niets gebeurd is en dat ze zich ook niet opmerkelijk anders gedroeg.’’
Het Brussels parket heeft een onderzoek geopend om de precieze omstandigheden na te gaan. ,,Het meisje zelf kan nog niet verhoord worden. De schooldirectie en mentor worden verhoord’’, aldus het parket. De directeur verzekert dat hij pesten op school serieus neemt. ,,We hebben een speciaal team waar leerlingen terecht kunnen als ze last hebben van pesterij. Onlangs kwam er nog iemand van de politie op school spreken om de leerlingen bewust te maken van de gevolgen van pesten. We gaan wel bekijken of we maatregelen moeten nemen zodat de ramen in de klas niet meer volledig open kunnen.’’
Druppel
Een zelfmoordpoging die in het openbaar op een school plaatsvindt, is uitzonderlijk, legt expert zelfdoding Gwendolyn Portzky van de Universiteit Gent uit. ,,In het merendeel van de gevallen doen mensen de poging thuis, of in elk geval uit het zicht van anderen. Maar het gebeurt ook wel af en toe publiek. Een verklaring voor dit meisje hebben we natuurlijk nog niet. Het zou kunnen dat er gisteren op school iets gebeurd is: een druppel die de emmer heeft doen overlopen. Een bepaalde trigger kan in korte tijd escaleren, vaak in combinatie met impulsief gedrag. Jongeren zijn nog in ontwikkeling en het voorste deel van hun hersenen — dat onder meer instaat voor planning — is nog niet ten volle gerijpt. Daardoor handelen pubers en jongeren vaak veel impulsiever dan volwassenen.’’
Dat leerkrachten en leerlingen de dag zelf niets hebben gemerkt aan het gedrag van het meisje, hoeft volgens Portzky niet te verbazen. ,,Aan een zelfmoordpoging gaan heel ingewikkelde psychologische processen vooraf. Vaak speelt de gedachte al dagen, weken tot zelfs jaren in het hoofd. Op het moment dat iemand die beslissing uiteindelijk neemt, kan die last wegvallen en voor een gevoel van bevrijding zorgen. Dat maakt dat sommige suïcidale mensen op het moment zelf heel rustig en beheerst handelen. Al geldt dat zeker niet voor iedereen. Anderen worden juist angstig en onrustig.’’
[Einde citaat]
*
Tien jaar geleden introduceerde ik op een ROC voor het eerst wat PEER-mediation voor die MBO-school kon betekenen. De docenten waren meteen enthousiast, de directie liep wat minder snel warm vanwege de kosten. Twee jaar later werd ik alsnog gevraagd om PEER-mediation te implementeren, omdat men had ontdekt dat de school niet de veilige en warme omgeving kon bieden aan haar deelnemers (ook wel leerlingen/studenten genaamd).
Het hele traject nam twee jaar in beslag. Er werden PEER-mediators opgeleid en aangesteld en vier docenten werden opgeleid om deze PEER-mediators bij te staan. Een intensief traject, dat wel, maar de resultaten logen er niet om. Het aantal incidenten liep fors terug en dan heb ik het nog niet eens over de winst die werd behaald met betrekking tot pesten.
*
Nu start ik elk nieuw schooljaar met het opleiden van nieuwe PEER-mediators (uit de eerstejaars-deelnemers) en voor de rest ben ik op afroep beschikbaar als extra ondersteuning of begeleiding gewenst is.
In de tussentijd hebben zich meer scholen, ook basisscholen en HBO-opleidingen, zich bij mij gemeld en lopen PEER-mediationprojecten.
Meer weten of interesse?
Neem gerust contact met mij op.
*
Copyright©️oncies 2019